Yurt Dışı IMEI Kayıt Ücretleri 2024 | IMEI Hakkında Bilgiler
Yurt Dışı IMEI Kayıt Ücretleri ve Kayıt Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yurt dışında alınan cep telefonlarının Türkiye'de kullanılabilmesi için cihazın kimlik numarası sayılan IMEI kaydının yapılması gerekir. IMEI her telefon için özelleştirilmiş bir koddur. Her telefona özgü olarak verilen IMEI numarası cihazın Türkiye'de aktif ve yasal olarak kullanılmasını sağlar.
IMEI her ne kadar cep telefonlarının kullanımı için gerekli olsa da olası hırsızlık gibi sorunlarda da cihazın tespit edilmesi ve kolay bulunması için de gerekli bir koddur. 15 haneli bir seriden oluşan IMEI numarası belirli vergi ücreti ödenerek kayıt yaptırılmasıyla alınır. Peki yurt dışından alınan cep telefonlarının kaydı nasıl yapılır? IMEI ücreti için ilgili kurumlara ne kadar kayıt ücreti ödemeniz gerekir? Cep telefonu çalınması durumunda ne yapılmalı, çalınma veya kaybolma gibi hallerde IMEI nasıl kullanılabilir? Merak ettiğiniz tüm cevaplar için gelin, detaylara göz atın!
IMEI Yurt Dışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?
Yurt dışından cep telefonu aldıysanız ve bu cihazı yurt içinde kullanmayı düşünüyorsanız ilk olarak kayıt yaptırarak IMEI numarası almalısınız. Telefonun IMEI kaydını yaptırmak için aşağıdaki izleyebilirsiniz:
- Kayıt için ilk olarak cep telefonunun biosunda gömülü olan IMEI numarasını öğrenmelisiniz. Genellikle cep telefonlarının SİM kart alanında bu numara kayıtlı olur. Ancak bu bölümde haneli numarayı bulamadıysanız *#06# tuşlayarak IMEI kodunu öğrenmeniz mümkündür.
- IMEI'yi öğrendikten sonra kayıt için ilgili kurumlara bir harç bedeli ödemelisiniz. Vergi daireleri veya finans kurumlarının internet hizmetleri aracılığıyla harç bedelini ödedikten sonra e-devlet üzerinden IMEI kaydınızı yapabilirsiniz.
- E-devlet uygulaması 'IMEI kayıt' hizmeti üzerinden gerekli bilgileri doldurarak, işlemi tamamlayarak onaylamalısınız. Böylece IMEI kaydını tamamlayabilirsiniz, ancak telefonun kaydedildiğine dair resmi kurumların da işlemi onaylamasını beklemeniz gereklidir.
IMEI Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Nasıl Ödenir?
IMEI kayıt işlemleri Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından yürütülür. IMEI kaydı için belirli bir harç ücreti ödenmelidir. Ödeme işlemini banka hesabınızın vergi ücretleri bölümünden veya vergi dairelerinden yapabilirsiniz. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın internet vergi dairesi üzerinden banka veya kredi kartı kullanarak da ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz
IMEI Kayıt Hakkı ve Süresi Kaç Aydır?
Yurt dışından alınan cep telefonunu yurt içinde kullanabilmek için belirli süre zarfında IMEI kaydının yapılması gereklidir. Aksi takdirde kayıt süresi sona erdiğinde herhangi bir işlem yapmanız mümkün olmaz. IMEI kayıt süresi 120 gündür. 120 günü aşan zaman zarfında IMEI kaydı gerçekleştirilmez. Yasal mevzuata göre aynı sene içerisinde birden fazla cep telefonunun IMEI kaydını yapmanız da mümkün değildir.
Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücretleri Ne Kadar?
Cep telefonlarının IMEI kayıt ücreti her sene belirlenen vergi oranlarına göre değişiklik gösterir. IMEI kaydı için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından güncel olarak duyurulan harç bedelleri dikkate alınır. 2024 yılında güncel IMEI kayıt ücreti 31.629 TL olarak belirlenmiştir.
Olası çalınma veya kayıp durumlarına karşı da Fibasigorta Cep Telefonu Sigortası yaptırarak cihaz güvenliği artırmanız mümkün. Peki cep telefonu sigortası nedir? Cep telefonu sigortası hatalı kullanım, kayıp veya çalıntı durumlarında ortaya çıkan maddi zararın karşılanmasını sağlayan bir güvencedir. Fibasigorta zor durumlarda her zaman yanınızda! Siz de cep telefonunuzu güvenle kullanmak için Fibasigorta' dan hemen teklif alın, olumsuz durumlardan etkilenmeden cihazınızın keyfini çıkarın!
YAYINLAMA
26 Ağustos 2024