fibasigorta kılavuz>cep telefonu çalınması durumunda ne yapılmalı

Cep Telefonu Çalınması Durumunda Ne Yapılmalı?

Cep telefonunun çalınma riskine karşı alınacak bazı tedbirler vardır ancak bu tedbirlere rağmen telefonunuz çalınsa ya da kaybolsa bile operatör, resmi kurumlar, güvenlik güçleri ve tanıdıklarınızı hızlı bir şekilde bilgilendirmelisiniz.Hassas bilgilerin kötüye kullanılmasını engellemek için şu adımları uygulayın.

  • Cep telefonunuzun hırsızlık teminatı bulunan bir sigortası var ise mutlaka polis tutanağı almalısınız.
  • Çalınma durumu polise bildirilmeli. Güvenlik güçlerine kullandığınız cihazın marka ve modeli, operatör şirketi ve telefon numaranızı söyleyerek çalıntı ihbarı yapmalısınız.
  • Çalıntı ihbarı yapmak için e-Devlet web sitesi üzerinden cep telefonunuzun şebekeden aldığı hizmeti kısıtlayın. Güncel durum kontrolünü de “IMEI ve kayıp/çalıntı ihbar sorgulama/iptal” ile yapabilirsiniz. İhbar yapmak için BTK Tüketici İletişim Merkezi Numarası olan 120 nolu hattı da arayabilirsiniz.
  • SIM kart kullanıma kapatılmalıdır. Cep telefonunuzu konum bilgilerinden bulma ihtimaliniz yoksa GSM operatörünün müşteri hizmetleri numarasını arayarak SIM kart blokesi yapabilirsiniz. Bu sayede cihazınızı çalan kişi numaranızı kullanarak çağrı alamaz ve yapamaz, SMS doğrulama ile uygulamalara giremez. Telefonu daha sonra bulmanız halinde SIM kart blokesini kaldırabilirsiniz.
  • Sosyal Medyadan Tanıdıklar Bilgilendirilmelidir. Tanıdıklarınızın durumdan olumsuz etkilenmemesi için sosyal medya hesaplarından ya da aile gruplarından bilgilendirme mesajı yayınlayabilirsiniz. Numaranızı kullanarak tanıdığınız kişilerin aranması veya mesaj yoluyla ulaşılması dolandırıcılığı kolaylaştırabilir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar çok insanı durumdan haberdar etmelisiniz.
  • Telefon bloke ettirilmeli / kapatılmalıdır. Kullandığınız cep telefonu IOS ya da Android işletim sistemine sahipse uzaktan bloke edip kullanıma kapatabilirsiniz. iPhone cihazlarda Apple ID, Android cihazlarda Google hesabı ile bloke yapmanız mümkün. Farklı bir yerden hesabınıza giriş yapıp bloke talimatı verebilirsiniz. İki aşamalı kimlik doğrulama özelliği açıksa mesaj alamamak bu durumu zorlaştırabilir. Apple cihazlarda bağlı diğer telefonlar, Android cihazlarda yedek kodlar ile iki aşamalı kimlik doğrulaması yapılabilir.
  • Telefona bağlı banka/kredi kartı bilgileri kaldırılmalıdır. Cep telefonunuza bağlı uygulamalar ve cihaza tanımlı kart bilgilerini kaldırabilirsiniz. Android cihazlarda “Cihazımı Bul”, Apple cihazlarda “Bul” özellikleri ile kart bilgisi bloke edilebilir. Şu işlemler cihaza göre uygulanır:
    • Android Cihaz: Google hesabına giriş > Abonelikler ve Ödemeler > Kart bilgisi kaldırma
    • Apple Cihaz: Apple hesabına giriş > Cihazlar > Bütün Kartları Kaldır
  • Online alışveriş sitelerine giriş yaparak da kayıtlı kart bilgilerinizi kaldırmanızı ve kart şifrelerinizi değiştirmenizi tavsiye ederiz.

Cep Telefonu Çalınma Durumuna Karşı Önlem Almak İçin Ne Yapabilirim?

Hayattaki her ihtimale karşı tedbir alarak olası kötü durumları daha az stres ve kaygı ile atlatabilirsiniz.

  • Telefonu yedekle ve verilerini güvenli bir yerde sakla: Cep telefonunuzda bulunan fotoğraf, kişiler, belgeler gibi önemli verileri bilgisayar, flash bellek gibi depolama aygıtlarına sık sık yedeklemelisiniz. Ayrıca yedeklediğiniz verileri güvenilir yerlerde saklayın ve kötü niyetli kişilerin eline geçmesini engelleyin. Ayda bir kez yedekleme yapmak genellikle yeterli olur. Google Cloud ve iCloud yedekleme özelliklerini açık tutmak da faydalıdır.
  • Güçlü SIM kart PIN kodu ve güvenlik yöntemleri seç: Cep telefonu açılışı sırasında istenen SIM kilidini güçlü bir şifre olarak belirleyin. Ardışık rakamlar, doğum tarihi gibi bilgiler kolay tahmin edilebilir. Telefona parmak izi koruması, telefon kilidi, biyometrik kilit koymak da çalınsa bile cihazın güvende olmasını sağlar.
  • Telefonumu Bul / Aygıtımı Bul özelliğini aktifleştir: Cihaz çalınmadan önce İphone’umu Bul ve Cihazımı Bul özelliklerini mutlaka açın. Cihazın bulunabilmesi için öncesinde bu özelliklerin açılmış olması gerekir. Ayrıca telefon blokesi, silme işlemi için de bu özellikleri kullanabilirsiniz. Cihaz blokesi sonradan kaldırılabilir ama silme işlemi geri alınamaz. Bu konuda dikkatli olmanızı ve çalındığından emin olduğunuzda kullanmanızı öneririz.
  • Cep Telefonu Sigortası Yaptır: İkamet ettiğiniz evden, işyerinden ya da kilitli olan aracınızdan cep telefonunuz çalınırsa sigortanız devreye girer. Anlaşmada yer verilen teminatlara göre cep telefonu çalınmasından sonra size eşdeğerde bir cihaz temin edilir. Ayrıca cep telefonunuzun arızalarına karşı garanti kapsamı dışında kalan birçok ek teminatın avantajını yaşarsınız. Sadece çalıntı değil arıza ve hasar durumunda da sigortanız sizi yüksek maliyetlere karşı karşıya bırakmaz. Fibasigorta Cep Telefonu Sigortası hem cebinizi hem de cep telefonunuzu korur!
Fiba Sigorta

YAYINLAMA

2 Şubat 2024

Fiba SigortaGeleceğin sigortacılık anlayışına bugünden güçlü bir adım. Yenilikçi hizmetler ve geleneksel hizmetlere yenilikçi bakış açısı.
444 52 02
Fibasigorta uygulamasını indir!
App StoreGoogle Play StoreAppGallery
XLinkedinFacebookInstagram