Kasko ile Trafik Sigortası Farkları Nelerdir?
Kasko ve trafik sigortası arasındaki bazı farklar şunlardır:
- Kasko sigortalı araç sahibi, araçtaki diğer kişiler, 3. Şahısları, trafik sigortası karşı tarafı teminat altına alır.
- Kasko, sigorta sahibinin olası maddi zararını teminatlar dahilinde karşılar. Trafik sigortası sigorta sahibinin kusurlu olduğu kazada karşı tarafın zararını üstlenir.
- Kasko aracın çalınması, yanması, park halinde kaza gibi kapsamlı teminatlar sunar. Trafik sigortası seyir halindeki kazada maddi ve bedeni zararları karşılar.
- Kasko geniş koruma sunduğu için tavsiye ettiğimiz bir sigorta ürünü iken trafik sigortasının yaptırılması ise zorunludur.
- Limit ve teminatlar kaskoda bütçeye göre belirlenebilir, trafik sigortasında sabittir.
- Kaza sonucu oluşan hasar trafik sigortası limitlerini aşarsa sigorta sahibi limitin üstündeki zararı kendisi karşılar. Kasko tavan limitleri sigorta yapılırken yükseltilebildiği için sigorta sahibi avantajlıdır.
- Kasko, trafik sigortası limitlerini aşan hasar durumunda zararın artan kısmını limitler dahilinde üstlenir.
- Kasko sigortası yol yardım, araç bakım hizmeti, araç ikame gibi ayrıcalıklar sunarken trafik sigortasında bu kapsamlar yoktur.
- Kasko hasarsızlık indirimi araç satıldığında biter, araç sahibinin yeni araç alması durumunda devam eder. Trafik sigortasında ise araç satıldıktan sonra da devam eder. Konu hakkında detaylı bilgi almak için "Hasarsızlık İndirimi Nedir" adlı içeriğimizi de mutlaka göz atın.
Trafik Sigortası Neden Zorunludur?
Diğer sürücülerin dikkatsizliği nedeniyle yaşanan zararı azaltmak için 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereği trafik sigortası zorunludur. Sürücüler kusurlu oldukları kaza sonucu oluşan hasarı ödemekle yükümlüdür. Kazada kusuru olmayan tarafın zararının karşılanmasını sağlamak için trafik sigortası tüm araçlara zorunlu tutulur.
Kasko Avantajları Nelerdir?
Kaskonun en büyük avantajı her zaman sizi düşünmesidir! Kaskonuz varsa kaza sonrası kendi zararınız için endişe etmenize gerek kalmaz. Park halinde ya da trafikte seyrederken bir kazaya karıştığınız zaman kasko kimin kusurlu olduğuna bakmaz.
- Kasko sizi ve aracınızı trafikte karşılaşabileceğiniz kötü ihtimallere karşı korur.
- Kasko zararınızı anlaşmada yer verilen teminat ve limitler dahilinde karşılar.
- İhtiyari Mali Mesuliyet gibi ek teminatları seçerseniz sigortanız sizi olası bir kazada karşı tarafın aracına gelecek zararlara karşı kapsamlı şekilde korur.
- Kasko poliçesi kapsamına göre ikame araç hizmeti sayesinde araçsız kalmaz, toplu taşıma ya da kiralık araç kullanmak zorunda olmazsınız.
- Trafik sigortasında olmayan araç içindeki kişisel eşyalar, çalıntı, kayıp, ferdi kaza sigortası gibi ek teminatlar sunar.
Kaskonun Kapsadığı Ama Trafik Sigortasının Kapsamadığı Durumlar Nelerdir?
- Trafik sigortası, aracınız hareket halinde değilse meydana gelen zararı karşılamaz. Kasko ise park halindeyken veya ışıklarda dururken oluşan zararları karşılarken aracın hareket etme durumuna bakmaz.
- Trafik sigortası kusurlu olduğunuz kazalarda karşı tarafın maddi ve bedeni zararlarını teminat altına alır. Kasko' nun önceliği ise aracınızdır.
- Aracınızda ailenizle birlikte kaza geçirdiğiniz zaman oluşan maddi, manevi tazminat taleplerini trafik sigortası karşılamaz. Kasko sizin ve sevdiklerinizin maddi zararı, sağlığı ve diğer tüm durumları kapsayan geniş teminatlara sahiptir.
- Kaza sırasında zarar gören kişisel eşya trafik sigortası değil, kasko kapsamındadır. Araçtaki kişisel eşyaların uğradığı zarar kaskonun teminatlarına göre karşılanır.
- Çalıntı ? kayıp, yangın, gasp, terör, yanlış akaryakıt kullanımı sonucu oluşan zararlar gibi birçok teminat Kasko Sigortasına eklenebilir.
- Manevi tazminat talepleri trafik sigortası kapsamı dışındadır. Kaskoya İMM (İhtiyari Mali Mesuliyet) teminatı ekleyerek size karşı açılabilecek tüm davalara hazırlıklı olabilirsiniz.
İMM hakkında daha fazla bilgi almak için "IMM (İhtiyari Mali Mesuliyet) Nedir" içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Hala kaskonuz yoksa ya da süresi bitmek üzereyse Fibasigorta Kasko almanın tam sırası. Dilerseniz Fibasigorta Genişletilmiş Kasko ve Ekonomik Genişletilmiş Kasko hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.
YAYINLAMA
30 Mayıs 2024