Sürprim Nedir?, Sürprim Nasıl Hesaplanır?
Sigorta ürünlerinin birçoğunda karşılaşılan sürprim terimi farklı oranlarda ek ödemeyi ifade eder. Poliçe kapsamında da belirtilen bu terimin ne olduğuna ve nasıl uygulandığına dair detayları içerikte bulabilirsiniz.
Sürprim Ne Demek?
Sürprim, genellikle zorunlu sigorta ürünlerinde olan fakat konut sigortası, hayat sigortası gibi özel sigorta türlerinde de uygulanabilen bir ek ödemedir. Sigorta şirketi tarafından alınan prim ödemelerine ek olarak talep edilir. Sürprim poliçenin zamanında yenilenmemesi, gecikmesi gibi birçok farklı sebeple ortaya çıkabilir.
Sürprim Oranı Nedir?
Sigorta türüne göre talep edilen ek ödemenin oranına sürprim oranı denir. Zorunlu sigorta ürünlerinin sürprim oranı devlet, zorunlu olayan sigorta ürünlerinde sigorta şirketi tarafından belirlenir. Zorunlu trafik sigortasında devletin belirlediği sürprim oranının tabanı %5, tavanı %50 olarak uygulanır. Dask sürprim oranı binanın inşa tarihi, kat sayısı gibi özelliklerine göre belirlenir. Depremin risklerine karşı geleceğinizi teminat altına alan Dask ürününün detaylarına "Dask Nedir? Ne işe Yarar?" yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Sürprim Uygulaması Nedir?
Halk arasında "sigorta gecikme zammı" olarak anılan sürprim uygulaması düzenli poliçe yenilemeyi teşvik eden bir uygulamadır. Özellikle Dask, trafik sigortası gibi zorunlu sigorta ürünlerinde uygulanarak kişilerin poliçelerini süresi bittiğinde geciktirmeden yenilemesi amaçlanır. Kasko, konut sigortası, hayat sigortası gibi kişilerin kendini güvenceye almak için tercih ettiği diğer ürünlerde teminat dışı kalan hallerde talep edilir. Uygulamanın amacı sigorta yaptıran kişinin iyiliği için olan poliçenin kesintisiz devamlılığını sağlamaktır. Ayrıca geniş kapsamlı teminatlarla riskli durumlarda ekonomik olarak güvende olmasını teşvik eder.
Sürprim Hangi Sigorta Türlerine Uygulanır?
Sigorta ürünlerinin kapsamı, risk unsurları, sorumlu olan tarafları farklı olduğundan sürprim oranları değişkendir. Birçok farklı sigorta çeşidinde yer verilen sürprim uygulamasının en bilinenleri şunlardır:
- Kasko Sigortası: Araçları geniş kapsamlı olarak teminat altına alan sigortada kaza geçmişine göre sürprim oranları ve hasarsızlık indirimleri belirlenir.
- Sağlık Sigortası: Sigorta yaptıran kişinin sahip olduğu hastalıklar, hastalık geçmişi, geçmiş sigorta deneyimleri gibi faktörler sürprim oranını etkiler. Hastalık riskine göre sürprim oranları artıp azalabilir.
- Hayat Sigortası: Yaş, genetik hastalıklar, hastalık geçmişi gibi farklı faktörlerle belirlenen risk durumu sürprim oranını etkiler. Belirlenen risk oranına göre poliçede sürprim oranına yer verilir.
- Konut Sigortası: Binanın yaşı, yapısal durumu, değeri, içindeki eşyalar ve risk değerleri baz alınarak şirket politikalarına göre oranlar belirlenir. "Konut Sigortası Nedir?" yazımıza göz atarak Konut Sigortası hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
- Zorunlu Deprem Sigortası (DASK): Binaları deprem ve depremle ilişkili olası risklere karşı güvenceye alan zorunlu bir sigorta türü olduğundan sürprim oranlarını resmi kurumlar belirler.
- Zorunlu Trafik Sigortası: Trafikte meydana gelebilecek olası kazalarda karşı tarafın zararını karşılamayı amaçlayan sigorta türünde risk faktörüne göre sürprim oranlarının en az ve en fazla tutarı resmi kurumlarca tespit edilir.
Sürprim Hangi Durumlarda Uygulanır?
Sigortacılık uygulamalarından biri olan sürprim poliçenin zamanında yenilenmemesi ve kapsam dışı teminatlar olmak üzere iki ayrı şekilde uygulanabilir. Uygulamanın detayları hakkında şunlar söylenebilir:
- Poliçenin Zamanında Yenilenmemesi: Genellikle zorunlu sigorta ürünlerinde görülen bu uygulamada poliçe süresi bittiğinde sürprim uygulanarak devam ettirilebilir. Sigorta yaptıran kişinin zarara uğramasını engellemek ve olası risk durumunda maddi olarak sigortadan faydalandırmak için ek ücret talep edilir.
- Kapsam Dışı Teminatlar: Sigorta yaptıran kişinin sahip olduğu ürünün kapsamını genişletmek istemesiyle uygulanır. Poliçe kapsamında yer verilen ana teminatlara ek olarak yeni teminatlar isteniyorsa sürprim denilen ek ödeme ile bu kolaylıkla yapılabilir. Yeni teminatlarla birlikte prim tutarları tekrardan hesaplanır.
Sürprim Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Zorunlu ve tercihe bağlı sigorta türlerinde sürprim hesaplaması şu yöntemlerle yapılır:
- Zorunlu sigorta türlerinin her yıl poliçe bitiminde yenilenmesi gerekir. Bu nedenle trafik sigortası, Dask gibi sigorta ürünlerinde bitiş tarihi itibarıyla yenileme yapılmazsa her ay gecikme zammı şeklinde sürprim uygulanabilir.
- Özel sigorta türlerinde ürünün kapsamına ve risk değerlerine göre hesaplama yapılır. Risk hesaplaması kasko sigortasında kaza geçmişi, sağlık sigortasında hastalık geçmişi, konut sigortasında evin durumu ve değeri gibi bilgiler üzerinden yapılır.
Fibasigorta güvencesiyle geniş kapsamlı Konut Sigortası ve Dask ile yuvanızı, Kasko Sigortası ile aracınızı koruma altına alabilirsiniz. Hemen teklif alarak anlaşılması kolay teminat bilgileriyle tüm detaylara kolayca ulaşabilirsiniz.
YAYINLAMA
28 Kasım 2024