Sovtaj Nedir?, Sovtaj Bedeli Nedir?
Hasar gören bir malın ekonomik değerini ifade eden sovtaj kavramı ile sigorta sektöründe sıklıkla karşılaşılır. Genellikle kasko sigortası ile ilgili olan sovtaj işlemine dair merak ettiğiniz tüm detayları içerikte bulabilirsiniz.
Sovtaj Nedir?
Sigorta işlemlerinde hasara uğrayan değerin sigorta yaptıran kişiden izin alınarak, sigorta şirketi tarafından başkalarına satılmasına sovtaj denir. Sigorta yaptıran kişiden onay aldıktan sonra sigorta şirketi malın "değer kaybetmeyen" kısımlarını satışa çıkarır. Bu satıştan elde edilen gelir, sigorta yaptıran kişiye tazminat ödenirken hesaplamaya sovtaj bedeli olarak dahil edilir. Sovtaj işlemi malın pert ya da hurda durumuna göre parçaları ya da tamamı için yapılabilir.
Sovtaj Süreci Nasıl İşler?
Bir değerin sovtaj işlemine konu olması için perte çıkmış halinin ekonomik değere sahip olması gerekir. Perte çıkan malın sahibinden izin alınarak satılması ve bu satıştan gelir elde edilmesi mümkündür. Fakat bu satış işlemi için sahibinden yani sigorta yaptıran kişiden izin alınması gerekir. Sigortayı yaptıran mal sahibi izin vermezse sovtaj süreci başlatılamaz.
Sigorta yaptıran kişinin onayı alındıktan sonra sigorta şirketi malın piyasa değerini uzmanlara analiz ettirir ve gelir sağlayabilecek kısımları belirlenir. Bu durumda şu iki farklı süreç ile işleme devam edilebilir:
- Mal Sahibinin Satışa Onay Vermesi: Hasarlı malın tüm hakları sigorta şirketine devredilir. Şirket, perte çıkmış malın satışını yaptıktan sonra "sovtaj bedeli ile birlikte"tazminatın tamamını öder.
- Mal Sahibinin Satışa Onay Vermemesi: Sigorta yaptıran kişiye ödenecek tazminat tutarından malın ekonomik değeri düşülür. Mal sahibinde kaldığı için sigorta yaptıran kişiye ödeme "sovtaj bedeli hariç" olarak yapılır.
Sovtaja Ne Zaman ve Hangi Konularda Başvurulur?
Sovtaj işlemi genellikle kasko ürünlerinin tazminat süreçlerinde yürütülür. Olası bir kaza sonucu aracın hasar alması durumunda, hasar geri döndürülemeyecek boyutta ise araç hurdaya/perte çıkarılır. Yüksek hasarlı araçlarda tazminat, sigorta yaptıran kişinin seçimine göre sovtaj bedeli eklenerek ya da çıkarılarak hesaplanır.
Hasarlı aracın tamamı ya da ekonomik değeri olan kısmının kimde kaldığı, tazminat ödeme tutarını etkiler. Mal, sahibinde kalırsa sigorta şirketi buradan elde edilebilecek geliri hesaplayarak tazminat bedelinden düşer. Sigorta şirketi satış işlemi yaparsa geliri kendisi elde ettiği için sigorta yaptıran kişiye eksiksiz ödeme yapar. Kullanılamaz durumdaki malın değerlendirilmesini ve geri dönüşümünü sağlayan işlem, sigorta yaptıran kişi ve sigorta yapan şirket için avantajlıdır.
Kasko sigortası, yaşayabileceğiniz olası risklere karşı sizi korurken İhtiyarı Mali Mesuliyet teminatından da bahsetmekte fayda bulunuyor. Trafikte karşılaşabileceğiniz aksiliklerde, trafik sigortasının yetersiz kaldığı noktada İMM teminatı 3.tarafın zararını karşılamak için devreye girer. İMM hakkında bilgi almak için "IMM (İhtiyari Mali Mesuliyet) Nedir?" içeriğimize mutlaka göz atmalısınız.
Sovtaj Bedeli Kim Tarafından Ödenir?
Perte çıkan kıymetin tamamının ya da bir kısmının sovtaj bedeli eksper tarafından yapılan incelemeler sonucu belirlenir. Bu bedelin belirlenmesinin ardından sovtaj süreci başlatılır. Sovtaj sürecinin sonunda elde edilen gelir sigorta şirketine kalır. Sigorta şirketi bu geliri almasının ardından sigortalıya tazminat ödemesini gerçekleştirir. Kıymetin satış işlemleri ve sigortalıya ödenecek tazminat sigorta şirketinin sorumluluğundadır.
Sovtaj için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Kasko sigortasının devreye girdiği durumlarda sovtaj işlemi için gerekli olan ek belgeler şunlardır:
- Sigorta şirketi pert ve rayiç bedel mutabakatı
- Ruhsat, aracın dosyası
- Aracın ruhsatının aslı
- Asıl ve yedek kontak anahtarı
- Aracın 3. kişilere satış vekaleti
- Maliyeden ilişik kesme belgesi
- Noter satışı yapılabilir yazısı
- Rehin kaldırma yazısı
- Hurda / Çekme Belgesi
Sovtaj Bedeli Nasıl Hesaplanır?
Sovtaj bedelinin hesaplanması sırasında sigorta şirketinin bilirkişileri devreye girer. Trafikten çekme belgesi alınarak perte çıkarılan araçların tamir edilip satılması mümkündür. Hurda belgesi alan araçlar ise parçalar halinde satılarak ekonomik değer elde edilebilir. Sovtaj hesaplaması sırasında aracın güncel piyasa değeri, hasarın boyutu, alınan belgenin türü gibi farklı hususlar dikkate alınır.
Hayat sürprizlerle dolu. Aracınızla ilgili beklenmedik durumlarla karşılaşmanız, hem maddi hem de manevi olarak sizi zorlayabilir. Kaza sonucu oluşan yaralanmalar, tedavi masrafları bütçenizi zorlayabilir. Siz de aracınız, sevdikleriniz ve kendiniz için mali güvenliğinizi Kasko Sigortası ile sağlayabilir, ihtiyacınıza uygun olarak kişiselleştirilebilir Ferdi Kaza Sigortası ile hayatınızı güvence altına alabilirsiniz.
Hemen teklif alarak anlaşılması kolay teminat bilgileriyle tüm detaylara kolayca ulaşabilirsiniz.
YAYINLAMA
28 Kasım 2024