Kazalarda Kusur Oranı Nedir?, Nasıl Hesaplanır?
Trafikte motorlu taşıtların çarpma, çarpışma gibi farklı riskleri durma ya da hareket halindeyken yaşama ihtimali vardır. Bu risklerin gerçekleşmesinde tarafların ne kadar "sorumlu" olduğu kusur oranı ile gösterilir. Kusur oranı da kazaya karışan taşıt sahiplerinin kasko ve trafik sigortası poliçelerine bağlı olarak zararın nasıl ve kim tarafından karşılanacağını etkiler.
Trafik Kazasında Kusur Oranı Nedir?
Trafik kazasında kusur oranı, kazaya karışan motorlu taşıt sahiplerinin bu olaydaki sorumluluğunu gösteren bir değerdir. Kazanın gerçekleşmesinde hata payı fazla olan kişinin sorumluluğu fazladır. Kazanın gerçekleştiği yer, hava şartları, yol durumu, olay anında sürücü ile araçların durumu kaza sebeplerini, sorumlu tarafları belirlemek için görevliler tarafından incelenerek tutanağa yazılır.
İncelemeler sonucunda kazaya karışan taraflar asli kusur, tali kusur, eşit kusur sahibi kabul edilir. Raporlanan oranlara göre birbirinden farklı kapsamlara sahip kasko ve trafik sigortası poliçeleri devreye girer. Trafik kazasında sigorta yaptıran kişi asli kusurlu ise karşı tarafın zararı ödenir. Kasko sahipleri asli ve tali kusurlu olmasına bakılmaksızın poliçe kapsamı ve limitleri dahilinde ödeme alabilir. "Kasko ile Trafik Sigortası Farkları Nelerdir?" içeriğimizi okuyarak motorlu taşıtlara yapılan iki sigorta ürünü arasındaki diğer farkları detaylı olarak öğrenebilirsiniz.
Kazada Asli ve Tali Kusur Nedir?
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu 84. maddesine göre kazanın asıl sorumlusu olan, %100 ve %75 sorumluluk ile asli kusurludur. Kazanın oluşmasında suçu az olan taraf %0 ve %25 sorumluluk ile tali kusurludur. Tarafların %50 - %50 sorumlu olduğu durumlar da eşit kusur sayılır.
Trafik Kazalarında Kusur Oranı Nasıl Belirlenir?
Trafik kazası sonrasında trafik ekipleri ya da kazaya karışan kişiler tarafından tutanak tutulur. Taraflar aralarında kimin ne kadar suçlu durumda olduğu konusunda anlaşabiliyorsa emniyet güçlerinin gelmesini beklemeye gerek yoktur. Taraflar aralarında anlaşamıyorsa trafik ekipleri gelip inceleme yaptıktan sonra tutanak tutar, kusur oranını belirler. Maddi hasarlı kazanın gerçekleştiği bölgeye göre trafik polisi, polis ya da jandarma tutanak tutabilir.
Kaza tutanağına eklenen bilgiler, fotoğraflar TRAMER (Trafik Sigortaları Merkezi) uzmanları tarafından değerlendirilir. Merkezde kazaya karışan araçların, kişilerin eylemlerine göre kusur oranı belirlenir. Sigorta şirketi veya kazaya karışan kişiler tarafından tespit edilen orana itiraz süresi 5 iş günüdür.
Kazada Kusur Oranları Nelerdir?
Motorlu taşıtların trafikte kaza yapmasıyla ilgili olarak kullanılan sorumluluk ölçeği %0'dan %100'e doğru %25'lik periyodik artış gösterir. Kaza sorumluluğu (kusur) en azdan en fazlaya doğru %0, %25, %50, %75, %100 şeklinde sıralanır.
56/1A Kusur Oranı Yüzde Kaç?
Karayolları Trafik Kanunu 56/1-a maddesi ile ilişkili olan 56/1A kusur oranı %75'tir. Asli kusurlu kişiyi gösteren durum şerit izleme ve şerit değiştirme kurallarına uymama nedeniyle ortaya çıkar.
52/1b Kusur Oranı Yüzde Kaç?
52/1b, %25 sorumluluk oranı ile tali kusurlu olan tarafı gösterir. Karayolları Trafik Kanunu 52/1-b maddesine göre; yük veya teknik özellik, yol, hava, trafik durumu, görüş gibi farklı şartlara göre araç hızını ayarlamama sonucu ortaya çıkar.
8'de 8 Kusurlu Ne Demek?
Trafik kazalarında 8'de 8 kusur olarak tanımlanan kavram meydana gelen durumdan %100 sorumlu olmayı gösterir. %100 oranı, kazanın tüm sorumluluğunun tek bir tarafta olduğunu ve maddi, manevi, hukuki yükün tek kişi tarafından üstlenilmesi gerektiğini ifade eder.
Trafik Kazalarında Kusur Oranı Nasıl Hesaplanır?
TRAMER sürücülerin kaza oranlarını belirleyen yetkili mercidir. Kaza sonrası hazırlanan tutanaklar, kazaya ait fotoğraflar merkezde yapılan kusur oranı hesaplamasında kullanılır. Trafik kanununda yer alan her durum için farklı sorumluluk oranları, hata yüzdeleri belirlenir. Kanuna uygun olarak kazanın gerçekleşmesine dair verilerden yapılan çıkarımlar sonucu TRAMER uzmanları kusur oranı hesaplar.
Trafik Kazalarında Kusur Oranı Sorgulama Yöntemleri
Trafikte meydana gelen kazalar sonrası kusur oranı şu yöntemlerle sorgulanabilir:
- Sorgulama e-Devlet Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama adresinden T.C. kimlik numarası, kişisel şifre ile yapılabilir.
- Kusur oranına online.sbm.org.tr adresinden plaka - sürücü kimlik numarası, plaka - vergi numarası, plaka - T.C. kimlik numarası bilgileri ile ulaşılabilir.
- 5664 numarasına KKT yazıp boşluk bıraktıktan sonra plaka numarası yazarak mesaj atılabilir.
Olası risklere karşı güvenli yolculuklar için Kasko önemine de değinmek gerekmektedir. Kasko, trafik sigortası limitlerini aşan hasar durumunda zararın artan kısmını limitler dahilinde üstlenir. Bu nedenle Kasko isteğe bağlı bir sigorta ürünü olsa da size maddi ve manevi güvence sağlar.
Fibasigorta Kasko Sigortası ile güvenli yolculukların tadını çıkarırken Ferdi Kaza Sigortası ile sadece trafik kazaları değil, tüm risklere karşı kendinizi ve sevdiklerinizi güvenceye alarak daha huzurlu hissedebilirsiniz. Hiçbir evraka ihtiyaç duymadan teklif alarak poliçenizi kolayca satın alabilirsiniz.
YAYINLAMA
27 Kasım 2024