fibasigorta kılavuz>kat i̇rtifakı nedir nasıl kurulur?
Yeni

Kat İrtifakı Nedir? Nasıl Kurulur?

Kat İrtifakı Nedir?

 

Ev sahibi olmayı düşünenlerin son derece merak ettiği konular arasında yer alan kat irtifakı, bir gayrimenkulün bağımsız bölüm sahiplerine kullanım hakkı tanıyan ve tapuda tescil edilen haktır. Yapımı henüz tamamlanmamış binalarda hisse sahiplerinin paylarını belirlemek amacıyla kullanılır. Peki, konunun detayları neler, kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki fark nedir? Konut sahiplerinin öğrenmek istediği tüm ayrıntılar için yazının devamına göz atabilirsiniz.

Kat İrtifakı Nedir?

Kat irtifakı hakkı, bina içerisinde yer alan her bir bağımsız bölüm için verilir ve bu bağımsız bölümlerin kullanım hakkını belirler. İnşaatın henüz tam olarak bitmediği ya da bağımsız bölümlerin tapu kaydının yapılmadığı durumlarda kat irtifakı kullanılır. Bir gayrimenkulde kat irtifakı kurulduğunda mülk sahibi olmayan kişiler belirli bir bağımsız bölüm üzerinde kullanım hakkına sahip olur. Kat irtifakı hakkı ilerleyen süreçlerde mülkiyet hakkına dönüştürülebilir.

Kat irtifakı hakkı genellikle inşaatı tamamlanmamış, yapı ruhsatı alınmamış konutlar için geçerli bir haktır. Bağımsız bölüme sahip olan kişiler kat irtifakı sayesinde inşaat tamamlandığı zaman bu bölümlerle ilgili hakka sahip olur. Kat irtifakı kurulması için birtakım yasal zorunlulukların yerine getirilmesi gerekir.

Kat İrtifakı Nasıl Kurulur?

Kat irtifakının kurulması işlemi yasal çerçevede bazı adımlar takip edilerek gerçekleşir. Öncelikle inşaatın projesinin tamamlanmış olması gerekir. Ayrıca imar izinlerinin alınmış olması da şarttır. İnşaatın bağımsız bölümleri belirlenmeli, ardından söz konusu bölümlerin tapusu bulunmalıdır. İrtifak hakkı mülk sahibinin bağımsız bölüm üzerinde söz sahibi olmasını mümkün kılar. Kat irtifakı kurulması için gayrimenkulün bulunduğu ilçenin belediyesine başvurulur. İnşaat ruhsatı ve onaylı proje planları Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne ibraz edilir.

Kat İrtifakı Kurulması İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kat irtifakı kurulması için öncelikle tüm arsa maliklerinin anlaşmaya varması gerekir. Bu aşamanın ardından gerekli tüm belgelerle yapılan başvuru Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından incelemeye alınır. Yasal sürecin tamamlanması için gerekli olan belgeler şunlardır:

  • İnşaat ruhsatı
  • Projeye ait planlar
  • Kat irtifakının kurulacağına dair tapu kaydı
  • Mülk sahiplerinin kimlik belgeleri
  • Belediyeden alınacak uygunluk belgesi

Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat irtifakı ile çok fazla karıştırılan bir kavram olan kat mülkiyeti hakkı, yapımı bitmiş binalar için geçerli olan haktır. Bir binanın bağımsız bölümlerinin her biri için verilen ayrı tapu verilmesiyle kat mülkiyeti hakkı ortaya çıkar. Kat mülkiyeti genellikle apartman dairelerinde görülür ve maliklere kendi bağımsız bölümleri üzerinde tam mülkiyet hakkı tanır.

Kat İrtifakı İle Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar

Kat irtifakı ve kat mülkiyeti yasal çerçevede farklı haklara sahip olmanızı mümkün kılar. Kat irtifakı, inşaatın henüz tamamlanmadığı ya da bağımsız bölümlerin henüz tapuya tescil edilmediği durumlarda kullanılır. Sahibine sadece kullanım hakkı verir.

Kat mülkiyeti ise tamamlanmış inşaatlar için geçerlidir. Kat mülkiyeti ile birlikte bağımsız bölümler için ayrı ayrı tapu verilir ve malikler mülkiyet hakkına sahip olur. Bu aşamanın ardından ev sahipleri kendilerine ait bağımsız bölümün satışını yapabilir. Tapu Devir İşlemleri Nasıl Yapılır? sorusunun yanıtı için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.


Kat İrtifakı Hangi Hallerde Sona Erer?

Kat irtifakı, normal şartlarda inşaatın tamamlanması ve kat mülkiyetinin kurulması durumunda sona erer. Buna ek olarak binanın yıkılması ya da arsanın satılması gibi bir durumda da kat irtifakı geçersiz hale gelir. Ayrıca kat irtifakı sağlayan maliklerin rızasıyla verilen ortak kararla da kat irtifakı sona erebilir.

Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir?

Kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmesi için bina inşaatının sona ermesi gerekir. Belirli prosedürlere ve yasal adımlara dayanan bu süreç tamamlandığında mülk sahipleri tapularını alabilir.

 

Siz de konutunuzu olası risklere karşı güvence altına almak için Fibasigorta Konut Sigortası teminatlarını inceleyebilir, sigorta teklifinizi hemen alabilirsiniz. 

Fiba Sigorta

YAYINLAMA

8 Nisan 2025

Diğer Merak Edilen Konular

Fiba SigortaGeleceğin sigortacılık anlayışına bugünden güçlü bir adım. Yenilikçi hizmetler ve geleneksel hizmetlere yenilikçi bakış açısı.
444 52 02
Fibasigorta uygulamasını indir!
App StoreGoogle Play StoreAppGallery
XLinkedinFacebookInstagram