Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber
Kira Sözleşmesi Nedir?
Kira sözleşmesi mülk sahibinin söz konusu konutunun kullanım hakkını verdiği kiracı ile yaptığı mutabakatı içeren kontrattır. Konutun aylık ve yıllık kira bedeli, ödeme tarihi, kira artış miktarı, sözleşme başlangıç tarihi gibi detaylara kira sözleşmesinde yer verilir. Kira sözleşmesinin geçerli ve hukuki olması için de kiracı veya mülk sahibi olarak sözleşmeyi onayladığınıza dair belgede ıslak imzanız yer almalıdır. Bu şartlar sağlandığı takdirde kira sözleşmesi hukuken geçerlilik kazanır.
Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
Kiracı ya da ev sahibi olarak, avukatlarınızla veya kendiniz kira sözleşmesi hazırlayabilirsiniz. Hukuken gerekli bilgileri kontrata işleyerek ve sözleşmeyi imzalayarak kira akdini tamamlayabilirsiniz. Peki kira sözleşmesi nasıl hazırlanır? Kira sözleşmesi hazırlanırken elbette birtakım bilgilere sözleşmede yer vermelisiniz. Kira sözleşmesi yer alması gereken detaylar ise şu şekildedir:
- Kiralama bilgileri, söz konusu mülkün demirbaşları ve genel koşullarla ilgili detaylar sözleşmeye işlenmelidir.
- Tarafların anlaşma sağladığı kira tutarı, artış miktarı, sözleşme başlangıcı gibi detaylar sözleşme kapsamında ayrıntılı olarak belirlenmelidir.
- Kira sözleşmesinin örnek nüshası kiracı ve ev sahibine sunularak onayları alınır.
- Tarafların rızası ile yazılı belge haline getirilen kira kontratı ıslak imza ile onaylanır.
Kiralama Bilgileri
Kiralama bilgileri sözleşmenizde yer alması gereken üç bölümden ilkidir. Bu bölümde kiraya verilen taşınmazın bedeli, adresi, cinsi ile ilgili detaylara yer verilir. Ayrıca kiralamanın süresi; başlangıç ve bitiş tarihi, kiranın aylık veya yıllık alınma periyodu, kira artış bedeli, mülk adresi, ve iletişim bilgileri de bu bölümde düzenlenir. Kiralama bilgileri sözleşmenin en önemli ve detaylı olarak düzenlenmesi gereken bölümü olduğu için hem sizin hem de karşı tarafın sorumluluk ve yükümlülüklerini burada ayrıntılı belirtmelisiniz.
Kiralanan Mülk Demirbaşları
Konut, iş yeri veya ofis kiralarken mekanın demirbaşları da kiracının hizmetine sunulur. Peki kiralanan mülk içerisinde demirbaşlar neler olabilir? Hukuken kiralanan konut içerisinde yer alan kombi, eşyalar, posta kutusu anahtarları, su ve elektrik sayaçları mülkün demirbaşları sayılır. Kira sözleşmesinde bu detaylara mutlaka yer vermelisiniz.
Genel Koşullar
Genel koşullar bölümünde kiracı ve ev sahibinin talepleri, mülk içerisinde yapılacak tadilatlar, kiranın yatırılacağı banka hesabı gibi kiralama bilgileri yer alır. Karşı tarafla uzlaştığınız genel koşullara bu bölümde yer verebilirsiniz.
Kira Sözleşmesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kira sözleşmesi yaparken haklarınızı korumanız çok önemli. Hukuken haklarınızı korumak için dikkat etmeniz gerekenler şu şekildedir:
- Kira kontratında kiralama bilgileri, mülk demirbaşları ve genel koşullar bölümünde yer alan ayrıntıların anlaşmaya uygun hazırlandığına dikkat edin.
- Her iki tarafın birer kişiyi şahit veya kefil göstererek anlaşmayı onaylaması daha iyi olabilir.
- Kira kontratının başlangıcı, bitişi, artış miktarı, süresi, depozito tutarı ve iadesi ile ilgili tüm ayrıntılara dikkat etmelisiniz.
Deprem gibi doğal afetlere karşı DASK güvencesine sahip konutları tercih etmeniz gerekir. Peki DASK nedir? DASK depremin oluşturacağı zararlara karşı yasalar çerçevesinde zorunlu tutulan bir deprem sigortasıdır, dolayısıyla ev kiralarken mutlaka kontrol etmeniz gerekir.
Siz ve eviniz bizim için değerlisiniz. Eviniz için Fibasigorta Konut Sigortası yaptırarak siz de hırsızlık, yangın, doğal afet gibi risklere karşı önleminizi alabilirsiniz. Fibasigorta' dan hemen teklif alın, geleceğe güvenle bakın!
YAYINLAMA
28 Temmuz 2024