fibasigorta kılavuz>deprem nedir ve nasıl oluşur?
Yeni

Deprem Nedir? ve Nasıl Oluşur?

Deprem Nedir? Deprem Nasıl Oluşur?

Deprem Nedir?

Deprem, en yalın tanımıyla yer kabuğundaki kırılmalar sonucu meydana gelen ani titreşimlerdir. Depremler, şiddetlerine ve etkilerine bağlı olarak yıkımlara yol açabilir. Depremin merkez üssüne yakın bölgelerde sarsıntılar daha şiddetli hissedilirken uzak bölgelerde bu etki azalır.

Türkiye gibi aktif fay hatları üzerinde bulunan ülkelerde deprem ve artçı sarsıntılar sıkça gözlemlenir. Deprem anında veya depreme bağlı olarak depremden bir sonra da zarara sebebiyet verebilir. Depreme bağlı yangın, heyelan, tsunami riskleri depremin ardından oluşabilecek olumsuz durumlardır. Deprem kuşağında yer alan ülkemiz için deprem bilinci oluşturmak ve hazırlıklı olmak büyük önem taşır.

Deprem Nasıl Oluşur?

Depremler, yer kabuğundaki enerjinin aniden serbest kalması sonucu oluşur. Yer kabuğu, sürekli hareket eden levhalardan oluşur ve bu levhalar arasında meydana gelen gerilimler zamanla birikir. Gerilim belirli bir seviyeye ulaştığında fay hattı boyunca bir kırılma gerçekleşir ve bu kırılma sismik dalgalar oluşturarak yeryüzünü sarsar.

Deprem sürecinde ilk olarak levhalar arasındaki gerilim artar. Ardından, gerilimin giderek artmasıyla fay hattı kırılır ve büyük miktarda enerji açığa çıkar. Bu enerji, sismik dalgalar hâlinde yeryüzüne ulaşarak binaları, yolları ve altyapıyı etkileyen titreşimlere neden olur. Büyük depremlerden sonra genellikle artçı sarsıntılar meydana gelir. Bu artçı depremler, ana depremin ardından kalan enerjinin açığa çıkmasıyla oluşur ve zaman içinde azalarak kaybolur.

Deprem Türleri Nelerdir?

Depremler oluşum türlerine bağlı olarak 3 farklı grupta incelenebilir. Tektonik, volkanik ve yapay depremler, çeşitli özellikleri ile birbirinden ayrılır.

Tektonik Depremler

Tektonik depremler, en yaygın ve en yıkıcı deprem türüdür. Yer kabuğundaki levhaların hareketleri sonucu oluşurlar. Levhaların birbirine sürtünmesi, sıkışması veya ayrılması sonucu büyük gerilimler birikir ve sonunda fay hatlarında kırılmalar meydana gelir. Türkiye'deki depremlerin büyük çoğunluğu tektonik kökenlidir.

Volkanik Depremler

Volkanik depremler, aktif volkanların bulunduğu bölgelerde meydana gelir. Magmanın yüzeye çıkması sırasında yer kabuğundaki basınç değişiklikleri, sismik dalgalar oluşturur ve deprem meydana gelir. Bu tür depremler, genellikle volkan patlamalarıyla eş zamanlı olarak gözlemlenir.

Yapay Depremler

İnsan faaliyetleri sonucu meydana gelen depremlerdir. Baraj yapımı, büyük yer altı patlamaları, madencilik çalışmaları ve yer altı kaynaklarının çıkarılması gibi faaliyetler, sismik hareketleri tetikleyebilir. Özellikle büyük barajların oluşturduğu su kütlesi, yer kabuğunda ekstra baskı yaratarak küçük ölçekli sarsıntılara yol açabilir.

Deprem Nasıl Ölçülür?

Depremler, sismograf adı verilen cihazlarla ölçülür. Sismograflar, yer hareketlerini kaydederek depremin büyüklüğünü ve süresini belirler. Depremlerin ölçümünde temel olarak iki farklı ölçek kullanılır.

Richter Ölçeği; depremin büyüklüğünü belirler, sismik dalgaların enerjisini ölçer ve 1 ile 10 arasında değişen bir değerle ifade edilir. Örneğin, 3.0 büyüklüğündeki bir deprem insanlar tarafından hafif hissedilirken, 7.0 ve üzerindeki depremler yıkıcı etkiler oluşturabilir.

Mercalli Şiddet Ölçeği, depremin meydana geldiği noktadaki enerjiyi gösterir. Depremin yeryüzünde nasıl hissedildiği ve yarattığı etki ile değerlendirilir. Bu ölçek, depremin yüzeyde sebep olduğu hasarı 12 farklı seviyede açıklar. Örneğin, düşük seviyelerde yalnızca hafif sarsıntılar hissedilirken en yüksek seviyelerde binaların yıkılması gibi durumlar meydana gelir.

 

Modern sismoloji sistemleri, depremin sadece büyüklüğünü değil, merkez üssünü, derinliğini ve meydana geldiği fay hattını da analiz edebilir. GPS teknolojileri ve sismik ağlar sayesinde bilim insanları, depremleri daha hızlı tespit edebilir ve erken uyarı sistemleriyle insanları olası sarsıntılara karşı bilgilendirebilir. Bu sistemler sayesinde, özellikle deprem riski yüksek bölgelerde alınan önlemler artırılabilir. 


1. Derece Deprem Bölgesi Ne Demek?

1. derece deprem bölgesi, sismik aktivitenin en yüksek olduğu ve büyük depremlerin meydana gelme olasılığının en fazla olduğu alanları ifade eder. Bu bölgelerde yer alan şehirlerde fay hatları oldukça aktiftir ve bu durum, büyük ölçekte yıkıcı depremler yaşanma ihtimalini artırır. Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu'daki bazı bölgeler 1. derece deprem bölgesi içinde yer alır. Bu bölgeler arasında İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Erzincan, Bingöl, Muş, Van, Hatay ve İzmir gibi şehirler sayılabilir.

Ülkemizin deprem kuşağında yer alması nedeniyle deprem nedeniyle oluşabilecek zararı en aza indirilmesini amaçlayan DASK sigortası zorunlu tutulmaktadır. Dask hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için Dask Nedir yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Deprem Bölgesi Dereceleri Nelerdir?

Dünya üzerindeki bölgeler deprem tehlikesine göre farklı derecelerde sınıflandırılır. Bu sınıflandırma, sismik aktivitenin yoğunluğu, geçmişte meydana gelen depremler ve fay hatlarının konumuna göre yapılır. Deprem bölgeleri genel olarak beş kategoriye ayrılabilir:

  • Birinci Derece Deprem Bölgesi: En yüksek sismik riske sahip alanlardır. Büyük ve yıkıcı depremler bu bölgelerde sıkça görülür. Fay hatlarının yoğun olduğu yerlerde bulunur, sismik hareketlilik oldukça fazladır.
  • İkinci Derece Deprem Bölgesi: Yüksek sismik riske sahip alanlardır. Depremler sık meydana gelir ancak genellikle birinci derece bölgelerdeki kadar büyük ve yıkıcı olmaz.
  • Üçüncü Derece Deprem Bölgesi: Orta düzeyde deprem riski taşıyan bölgelerdir. Depremler daha az sıklıkla ve genellikle daha düşük şiddette görülür.
  • Dördüncü Derece Deprem Bölgesi: Düşük sismik aktiviteye sahip alanlardır. Büyük depremler nadiren yaşanır, sarsıntılar genellikle hafif olur.
  • Beşinci Derece Deprem Bölgesi: En düşük deprem riski taşıyan alanlardır. Sismik hareketlilik çok azdır büyük depremler neredeyse hiç görülmez.

 

Depremin sebep olacağı risklere karşı konutunuzu güvence altına almak için Dask sigortası teminatlarını inceleyebilir, hemen sigorta teklifinizi alabilirsiniz.


Fiba Sigorta

YAYINLAMA

8 Nisan 2025

Diğer Merak Edilen Konular

Fiba SigortaGeleceğin sigortacılık anlayışına bugünden güçlü bir adım. Yenilikçi hizmetler ve geleneksel hizmetlere yenilikçi bakış açısı.
444 52 02
Fibasigorta uygulamasını indir!
App StoreGoogle Play StoreAppGallery
XLinkedinFacebookInstagram